Je eet gezond als je vooral uit de Schijf van Vijf eet. Daarin vind je producten die goed zijn voor je lichaam. Als je elke dag genoeg en gevarieerd eet uit alle vakken, dan krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Concreet is dit het advies: Eet meer groente, fruit en volkoren graanproducten. Neem genoeg zuivel, maar niet meer dan nodig. Eet niet te veel vlees en varieer met vis, peulvruchten, ongezouten noten en ei. Frisdrank, snoep en snacks? Liever niet te vaak en niet te veel.
Hoe ziet de Schijf van Vijf eruit?
De Schijf van Vijf is verdeeld in 5 vakken. Door dagelijks te kiezen voor producten die in de Schijf van Vijf staan, eet je producten die passen bij een gezonde voeding. Je kunt eindeloos variëren en dat is ook belangrijk, want in elk product zitten andere voedingsstoffen.
Dus waar heb jij zin in vandaag? Ga je voor broccoli, pompoen of tomaat? En neem je vis, peulvruchten of vlees? Is daar pasta, couscous, aardappelen of bataat lekker bij? Wil je melk, yoghurt of een zuivelvervanger? Al deze producten vind je terug in de Schijf van Vijf.
Gezond en lekker eten: kies wat bij jou past
Of je nu vooral Hollandse pot kookt of helemaal thuis bent in de Surinaamse keuken, of je nu vegetarisch kookt of graag een stukje vlees eet: de Schijf van Vijf is er voor iedereen. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Gezond en lekker eten gaan dus heel goed samen. Want je kiest zelf welke producten je eet en welke gerechten je daarvan maakt.
De basis van de Schijf van Vijf bestaat uit producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je daarnaast voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen.
Kies je verder niet te vaak voor producten die buiten de Schijf van Vijf staan, dan blijf je makkelijker op gewicht en vergroot je de kans op een gezonde oude dag.
Vak | Waarom? |
Groente en fruit | Verlagen met name het risico op hart- en vaatziekten, en ook op darmkanker, longkanker en diabetes type 2. Ze zitten vol goede voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. |
Smeer- en bereidingsvetten | Als je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Deze producten leveren vitamines A, D en E. |
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel | Vis verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Peulvruchten en noten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. In vlees en ei zitten veel goede voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12. Zuivel verkleint het risico op darmkanker en levert onder andere calcium en vitamine B12. |
Brood, graanproducten en aardappelen | Volkorenbrood en andere volkoren graanproducten verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Graanproducten leveren energie en onder andere vezel, eiwit, B-vitamines en ijzer. Aardappel is geen graanproduct, maar wel een bron van nuttige voedingsstoffen. |
Dranken | Wat je aan vocht verliest vul je vooral aan met drinken. Zwarte en groene thee verlagen de bloeddruk en verkleinen het risico op een beroerte. |
Bron: Voedingscentrum. Wat is gezond eten met de Schijf van Vijf? . Verkregen via https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-is-gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf-.aspx