Het is en was al algemeen bekend dat gezonde voeding een must is voor het immuunsysteem. Al maanden, zo niet jaren, horen we over super foods, supplementen, shakes, dieeten, eieren…. Je kunt het zo gek niet bedenken! Maar wat is nou daadwerkelijk goed voor het immuunsysteem en wat zijn feiten en fabels?!
Het is in ieder geval een feit dat het hebben van overgewicht en/of een slechte leefstijl leidt tot gezondheidsklachten. Zo is er bekend geworden dat, 80 % van de Corona patiënten die op het IC belanden, overgewicht heeft. Door het overgewicht kampen zij met kwalen als diabetes type 2, hoge bloeddruk en overige hartkwalen. Door deze ziekten, is hun immuunsysteem verzwakt en zijn deze mensen dus vatbaarder voor verkoudheid, de griep en de Covid-19 die nu actief is.
Naast bewegen en sporten is het tot je nemen van gezonde voeding ontzettend belangrijk om je lichaam en lichaamscellen in goede conditie te houden. Maar wat is nou “gezonde voeding”? Voedingsproducten waar een hoge concentratie antioxidanten, vitamines en vezels zitten zijn onmisbaar voor het lichaam. Producten als broccoli, boerenkool, spinazie, uien, bloemkool, blauwe bessen, sinaasappels etc. zijn onder andere producten die je onder noemer “gezonde voeding” kan plaatsen.
Antioxidanten, antioxidanten, ik hoor je al denken….”leuk die antioxidanten, maar wat zijn het en waarom is dit zo belangrijk?”
Antioxidanten is een verzamelnaam voor bepaalde vitaminen en mineralen, onder andere de B-groep (B1, B2, B6), C-groep, E-groep en mineralen als zink, selenium, koper, ijzer en chroom. Onder invloed van zuurstof vindt de verbranding van voedingsstoffen plaats in het lichaam (stofwisseling), maar ook bij fysieke inspanning vindt er verbranding plaats. Dit proces wordt ook wel “oxidatieproces” genoemd. Tijdens dit proces komen er afvalstoffen vrij, de zogenoemde vrije radicalen. Dit is een normaal biologisch proces, maar kunnen op termijn wel schade toebrengen aan het lichaam (neem bijvoorbeeld het krijgen van rimpels, dat is schade die hoort bij het ouder worden). Bij een teveel aan vrije radicalen (ongezonde leefstijl, stress, onderliggende ziekten etc.) kunnen deze processen versneld worden en grotere schade toebrengen aan het lichaam.
Maar wat doen de antioxidanten dan?
Eigenlijk is het heel simpel… deze antioxidanten vallen de afvalstoffen in het lichaam en ruimen deze op. Ik zal hieronder een klein voorbeeld geven, waarmee je dit proces kunt vergelijken in je lichaam.
“Als je een appel doorsnijdt, komen er al gauw bruine vlekken op de appel. Dit komt omdat er zuurstof bij komt en die zorgt voor het oxidatieproces in de appel. Zou je hier vers uitgeperste citroensap overheen doen, zorgt de vitamine C in de sap dat de appel beschermt wordt”.
Een balans tussen antioxidanten en vrije radicalen is daarom heel belangrijk.
Maar, er is een hele grote maar bij dit verhaal…. Leef je gezond door voldoende te bewegen en gezond te eten? Maaaaaar, rook je wel? Zit je teveel in de zon of lig je teveel onder de zonnebank? Drink je regelmatig alcohol? Wordt je veel blootgesteld aan milieuverontreiniging in je werk? Dan is de kans dat jij een hoog percentage vrije radicalen in je lichaam hebt ruim aanwezig. Heb je veel gewrichtsklachten? Last van kramp? Veel hoofdpijn? Jagend gevoel? Ben je mentaal instabiel of ervaar je snel stress? Dat zou er wel eens op kunnen duiden dat je teveel vrije radicalen hebt en is het NOG BELANGRIJKER om een gezonde levensstijl na te leven. “A apple a day, keeps the doctor away” en niet “stay safe, eat cake” onthoud dat!