Lees hier wat de 7 meest gemaakte fouten zijn bij het opstellen van goede voornemens. Hoe maak je dan wel een goed plan dat slaagt?
Het nieuwe jaar is net aangebroken, oftewel weer tijd voor goede voornemens. Helaas zal 80 tot wel 90 procent hun doelen niet halen. Een belangrijke reden hiervoor is het ontbreken van een duidelijk plan.
1: Niet duidelijk voor ogen hebben wat je motivatie is om te veranderen
Een eerste fout die mensen maken is dat ze ondanks hun voornemens niet helder hebben waaróm ze willen veranderen. Op die manier ontbreekt het gevoel van urgentie wanneer je niet in kaart brengt waarom het gewenste gedrag meer voordelen zou hebben dan je huidige gedrag.
De volgende vragen helpen je om meer inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van je huidige en het gewenste gedrag:
Wat zijn de voordelen van het gewenste gedrag?
Wat zijn de voordelen van het huidige gedrag?
Wat zijn de nadelen van het gewenste gedrag?
Wat zijn de nadelen van het huidige gedrag?
Welke voor- en nadelen wegen zwaarder?
2: Je wilt te veel tegelijk veranderen
Grote projecten kosten veel tijd en energie. Dat geldt ook voor het werken aan je goede voornemens. Op papier lijkt het vaak heel simpel, maar de praktijk spreekt dit sterk tegen.
3: Niet duidelijk plannen wanneer je het wenselijke gedrag gaat vertonen
Ons advies is daarom om voor een duidelijke structuur te zorgen en het gewenste gedrag consistent onder dezelfde omstandigheden te blijven herhalen. Zo ontwikkel je namelijk sneller gewoontes. Een voordeel van gewoontes is dat deze je veel minder moeite kosten om uit te voeren. Het gaat bijna automatisch.
4: Je omgeving is veel te verleidelijk ingericht
Een heel belangrijke tip is dan ook om je omgeving minder verleidelijk in te richten en de gezonde keuze de standaardkeuze te maken. Berg bijvoorbeeld lekkernijen goed op en zet een fruitschaal op tafel neer.
5: Te veel gefocust op de uitkomst
Té veel gericht zijn op de uitkomst (bijvoorbeeld gewichtsverlies) en daarbij het proces vergeten kan een echte motivatiekiller zijn.
6: Te hoge eisen stellen aan jezelf
Onze tip is om op zo’n moment wat liever voor jezelf te zijn. Het is normaal om terug te vallen, maar pak de draad gewoon weer op en focus je op wat je de volgende keer anders kan doen.
7: Mensen zien afvallen of andere gedragsverandering als iets tijdelijks
De laatste tip waarmee we willen afsluiten is dat een gedragsverandering niet iets tijdelijks is. Het is daarom belangrijk om goed op te blijven letten, structuur te blijven houden en op tijd in te grijpen als je merkt dat je verslapt en dreigt terug te vallen.
Om jouw goede voornemens vol te houden is een stok achter de deur altijd fijn. Denk er bijvoorbeeld eens aan om lessen te gaan volgen. Met de Rhythmboxing bijvoorbeeld krijg je in no-time een geweldige conditie en word je sterker. Je vecht tegen een denkbeeldige tegenstander en je doet geen moeilijke bewegingen. Trainen doe je alleen op een kickbag (niet tegen elkaar). Tijdens de les besteedt de speciaal opgeleide instructeur veel aandacht aan techniek en veiligheid. Stress en spanningen lossen als sneeuw voor de zon op!
Bron: Mark, J. van der (2021). Goede voornemens: voorkom deze 8 meestgemaakte fouten! Verkregen via Fit.nl/blog/goede-voornemens-fouten.